Pregled kožnih znamenj

Preventivno pregledovanje kožnih znamenj vam lahko reši življenje

Pregled kožnih znamenj pri dermatologu naj služi kot nadgradnja samostojnega pregleda kožnih znamenj. Vsak posameznik bi si moral sam redno pregledovati kožo in kožna znamenja ter ukrepati pri spremembah. Tako se lahko hitro ukrepa in se začne z zdravljenjem. Preventivni pregled kožnih znamenj je prav tako dober način za odkrivanje kožnega raka, še posebej če gre za melanom. Zgodnje odkritje kožnega raka je namreč ozdravljivo, če pa se melanom ne odkrije pravočasno, pa je lahko to smrtno nevarno. Zaradi dovolj zgodnjega odkritja in preprečevanja, da bi se kožni rak preveč razvil, je priporočljivo, da se vsaj enkrat letno opravi pregled kožnih znamenj. Cena pregleda naj ne bo razlog, da si tega ne bi privoščili. Čeprav je pregled samoplačniški, vam lahko reši življenje, ki je neprecenljivo.

Pregled kožnih znamenj
1

Vsa kožna znamenja niso nevarna

Kožna znamenja so popolno naravna in sama po sebi niso nevarna. Nenevarno kožno znamenje je pravilno oblikovano, simetrično, enakomerno obarvano in manjše od 5mm. Če pa opazite, da je kožno znamenje nenavadno, pa je priporočljiv obisk specialista dermatologa, ki bo opravil pregled kožnih znamenj in podal diagnozo. V najboljšem primeru gre za novo nastalo kožno znamenje, v najslabšem primeru pa za kožnega raka.

Ko se pregleduje kožna znamenja, se ločijo nevarna (maligna) in nenevarna (benigna) znamenja. Maligna znamenja je treba čimprej odstraniti, da se prepreči razvoj. Pri benignih znamenjih pa odstranitev ni potrebna. Če oseba želi, se lahko benigna kožna znamenja odstrani zaradi estetskih razlogov.

Vrhunski strokovnjaki

Smo ekipa, ki je specializirana za pregled kožnih znamenj. Cena pregleda naj vam ne bo ovira, saj se morate zavedati, da je vaše zdravje najpomembnejše od vsega.

V kolikor vas zanima pregled znamenj, se obrnite na nas, saj smo izkušeni in strokovni, hkrati pa do svojih pacientov ohranjamo človeški odnos, prežet s toplino in sproščenostjo.

Hitra obravnava

Na pregled se lahko naročite zgolj z nekaj kliki, mi pa vam obljubimo, da boste na vrsto prišli v doglednem času.

Strokovni pregled

Pregled kožnih znamenj bo opravil specialist dermatolog, ki ima veliko izkušenj in dovolj znanja.

Zdravljenje in nasveti

Dermatolog vas bo napotil na nadaljnje preiskave, vas naročil na poseg ali zgolj svetoval za naprej.

2

Kožni rak je pogostejši, kot si mislite

Obstaja več vrst kožnega raka in žal se število diagnoz vsako leto veča. Po izgledu se vrsta kožnega raka med seboj razlikuje, med bolj pogoste vrste pa spada melanom. Gre za vrsto malignega tumorja, ki se zelo hitro razširi in je med vsemi vrstami najbolj nevaren.

V večini primerov melanom nastane na novo v obliki znamenja. Zaradi tega je redni pregled kožnih znamenj izjemno pomemben. Tako ste lahko pozorni na novonastala znamenja, ki morda izgledajo sumljivo. Manj pogosto se melanom razvije iz že obstoječega znamenja.

Sami pregledujte kožna znamenja

Ko opravljate pregled kožnih znamenj, se osredotočite na angleško kratico ABCDE. Ta opisuje glavne značilnosti, na katere morate biti pozorni. Najprej je tu Asymmetry oz. asimetrija znamenja, torej če znamenje ni prave in simetrične oblike. Nenevarna znamenja so namreč po navadi okrogla in simetrična. Potem je tu Border oz. meja znamenja. Tu so mišljene nejasne, nepravilne, celo zarezane meje znamenja, ki so lahko opozorilo za nevarnost. Color oz. barva znamenja opozarja na morebitne različne barvne odtenke, ki so lahko neenakomerni, beli, črni ali rjavi. Vsaka nenavadna sprememba v barvi je lahko sum na melanom. Diameter oz. premer znamenja naj ne bo večji od 6mm. Če je znamenje večje, se odločite za obisk dermatologa. Nazadnje pa je tu se Evolution oz. razvoj kožnega znamenja. Če opazite, da se videz znamenja v obdobju tednov ali mesecev spreminja v katerikoli lastnosti, to zahteva takojšnji specialistični pregled kožnih znamenj.

3

POGOSTA VPRAŠANJA

Če vas zanimajo dodatne podrobnosti o pregledu kožnih znamenj, si preberite odgovore na najpogostejša vprašanja, ki nam jih zastavljajo naše stranke. Prepričani smo, da smo vam nanizali veliko podatkov o samem pregledu kožnih znamenj.

Z izrazom melanom se imenuje maligni tumor, ki je najnevarnejša oblika kožnega raka. Čeprav to ni najpogostejša oblika, je zanj značilno, da se zelo hitro razširi in povzroči največ smrti. Pojavi se lahko pri vsakemu in lahko se razvije na novo ali pa nastane v obstoječem znamenju. Ker gre za zelo nevarno obliko kožnega raka, je redni pregled kožnih znamenj resnično pomemben, da se ga ob pojavu hitro opazi in se začne zdravljenje.
Če opazite, da je vaše znamenje spremenilo barvo, brez poškodbe krvavi, je postalo belkasto ali nabreklo, če se veča ali pa je postalo debelejše, če opazite novo sumljivo znamenje, pa tudi če vas znamenje srbi ali peče – vse to je lahko znak, da gre morda za melanom. V takih primerih je močno priporočljiv obisk specialista. Ta bo potrdil ali ovrgel vaš sum. Zagotovo pa je bolje priti na pregled, ki se izkaže za nepotrebnega, kot pa da se vam kožni rak razširi.
Dejstvo je, da je pojav kožnega raka vsako leto večji. In ker se lahko razvije zelo hitro, je priporočljivo, da se približno enkrat letno odločite za pregled kožnih znamenj. Cena pregleda naj ne bo razlog, da ne pridete na pregled, ker vam to lahko reši življenje. Poleg tega je bistvenega pomena tudi samopregledovanje, saj lahko na ta način hitro opazite spremembe pri znamenjih in na vaši koži.
Izpostavljanje sončni svetlobi in uporaba solarijev še vedno spadata med najpogostejše vzroke za nastanek kožnega raka. Rakava znamenja se pogosto pojavljajo na obrazu, saj je to najbolj izpostavljen del telesa. Ustrezna zaščita pred soncem s sončno kremo ali pokrivalom je zato izjemno pomembna v vseh letnih časih, ne samo poleti.
Pri nas opravljamo samoplačniški pregled kožnih znamenj. Cena pregleda se prejme po elektronskem naslovu. Svoje povpraševanje lahko podate s pomočjo spodnjega obrazca in v najkrajšem času vam bomo poslali cenik in vam odgovorili na vsa vaša vprašanja.