Dermatolog – pregled

Kako pregled poteka?

Dermatološki pregled izvede dermatolog, pregled pa obsega fizični pregled kože, s katerim se ugotovijo morebitne nepravilnosti. Pregled mora vedno opraviti dermatolog. Pregled je pomemben, saj je koža največji organ v telesu in nanjo lahko vplivajo številna kronična in akutna obolenja. Zato je pomembno, da dobro razumete, kako se opravi dermatološki pregled, da se lahko pravilno oceni in diagnosticira morebitna kožna obolenja. Prvi korak pri dermatološkem pregledu je, da se od bolnika vzame celotno anamnezo. S tem se ugotovi morebitne dejavnike tveganja ali prejšnja bolezenska stanja, ki bi lahko bila povezana s trenutnim stanjem kože. Anamnezo povzame dermatolog, pregled pa se nadaljuje z vizualnim pregledom kože. Pri tem je treba uporabiti kakovosten vir svetlobe, da se zlahka vidijo morebitne spremembe barve kože, ki jih opazi dermatolog. Pregled je treba začeti pri glavi in se nato pomikati po telesu navzdol, tako da so pregledani vsi predeli kože. Po vizualnem pregledu je treba kožo otipati in ugotoviti, ali so na njej kakršne koli dvignjene ali zadebeljene površine. Prav tako morate biti pozorni na morebitne spremembe na koži.

dermatolog pregled
1

Biopsija tkiva

Dermatolog lahko kožnega raka preveri s pregledom kože. Med pregledom kože dermatolog na koži osebe išče morebitne znake kožnega raka. Če dermatolog opazi kaj sumljivega, lahko opravi biopsijo območja, da preveri, ali so na njem rakave celice. Kožna biopsija je medicinski postopek, pri katerem se odstrani majhen košček kože za pregled. Vzorec kože se lahko vzame s površine kože ali iz globljih plasti kože. Biopsija kože se izvaja za diagnosticiranje in zdravljenje različnih bolezni, kot so kožni rak, okužbe, vnetna obolenja in druge bolezni. Obstaja več različnih vrst kožnih biopsij, vključno z biopsijo s punkcijo, ekscizijsko biopsijo in incizijsko biopsijo. Vrsta opravljene biopsije je odvisna od specifičnega stanja, ki se ocenjuje, in od želje zdravstvenega delavca. Biopsija z vbodom je vrsta kožne biopsije, pri kateri se s krožnim rezom v koži odstrani majhen vzorec tkiva. Biopsijo z vbodom se običajno opravi na debelih delih kože, kot so dlani ali podplati stopal. Ekscizijska biopsija je vrsta kožne biopsije, pri kateri se odstrani celotna sprememba. Ekscizijske biopsije se pogosto izvajajo za oceno globljih lezij, kot so tumorji. Incizijska biopsija je vrsta kožne biopsije, pri kateri se odstrani le del lezije. Incizijska biopsija se pogosto opravi, kadar zaradi velikosti ali lokacije ni mogoče odstraniti celotne lezije.

Visoka strokovnost in zanesljivost

Vedno poskrbimo, da so naši pacienti deležni strokovne dermatološke oskrbe. Naša ekipa strokovnjakov je visoko usposobljena in izkušena pri zagotavljanju kakovostne oskrbe.

Za diagnosticiranje in zdravljenje kožnih bolezni uporabljamo najnovejšo tehnologijo in opremo.

Široka paleta pregledov

Ponujamo široko paleto storitev, ki ustrezajo potrebam naših bolnikov.

Naše vodilo je dobrobit pacienta

Naši dermatologi imajo vedno v mislih dobro počutje svojih pacientov.

Strokovnost in človečnost

Dober zdravnik je tisti, ki mu je mar za svoje paciente in postavlja njihove potrebe na prvo mesto.

2

Težave s kožo so raznolike

Kožne bolezni zdravi dermatolog. Pregled kože je ključni del diagnosticiranja in zdravljenja številnih pogostih vnetnih stanj kože, vključno z dermatitisom, atopijskim dermatitisom, kontaktnim alergijskim dermatitisom in alergijo. Med pregledom kože bo dermatolog (pregled traja okvirno 30 minut) skrbno pregledal vašo kožo in poiskal znake vnetja, kot so rdečina, oteklina in srbenje. Če imate ob okužbi vnetje kože, morate obiskati dermatologa, ki vam bo opravil pregled. Vnetje kože je lahko znak številnih različnih stanj, vključno z navadnimi bradavicami, moluski, vnetjem pod plenicami, glivičnimi okužbami kože in okužbami nohtov. Vsako od teh stanj se lahko zdravi drugače, zato je pomembno, da dobite natančno diagnozo, ki vam jo postavi dermatolog.  Pregled pa je namenjen tudi temu, da dermatolog poišče morebitna nova ali spreminjajoča se znamenja na vaši koži. Preveril bo tudi morebitne spremembe pigmenta v obstoječih znamenjih.

Alergološki pregled

Bolniki z alergijami potrebujejo posebno skrb za svoje stanje. Testiranje alergije je nujno za pravilno diagnozo alergije in določitev najboljšega načina zdravljenja. Obstaja nekaj različnih vrst testov za ugotavljanje alergije, ki jih lahko priporoči vaš dermatolog. Pregled pri najpogostejši vrsti testa je v obliki kožnega vboda. Pri tem se na kožo nanese majhna količina alergena, nato pa se v kožo naredi majhna praskica ali vbod. Če ste na snov alergični, se običajno v 15 minutah pojavi opazna reakcija. Druga vrsta testa se imenuje intradermalni test. Ta test je podoben kožnemu vbodnemu testu, vendar se alergen v kožo vbrizga z iglo. Reakcija se običajno pojavi v 30 minutah.Tretja in zadnja vrsta testa je krvni test. S tem testom izmerimo raven protiteles IgE v krvi. Protitelesa so beljakovine, ki jih vaše telo proizvaja kot odziv na alergen. Če imate visoko raven protiteles IgE, to običajno pomeni, da ste na snov alergični.

3

POGOSTA VPRAŠANJA

Če želite izvedeti več o tej temi, lahko v nadaljevanju najdete odgovore na pogosta vprašanja.

Na voljo so številni dermatološki diagnostični testi, ki zdravnikom pomagajo oceniti stanje pacientove kože. Ti testi se lahko uporabljajo za ugotavljanje bolezni, kot so luskavica, ekcem in kožni rak. Eden od pogostih testov se imenuje kožna biopsija. Ta vključuje odvzem majhnega vzorca kožnega tkiva in pošiljanje v laboratorij za analizo. Rezultati biopsije lahko zdravnikom pomagajo potrditi ali izključiti diagnozo. Drugi testi, ki se lahko uporabijo za diagnosticiranje kožnih bolezni, vključujejo krvne preiskave, rentgensko slikanje in slikanje z magnetno resonanco.
Če ste bili napoteni na pregled k dermatologu, je pomembno, da ste pripravljeni. Prepričajte se, da imate seznam vseh zdravil, ki jih trenutno jemljete. Prinesite popoln seznam vseh alergij, ki jih imate. Nosite ohlapna in udobna oblačila, ki bodo dermatologu omogočila lažji dostop do morebitnih problematičnih področij. Poskusite se izogniti uporabi ličil ali parfumov, saj lahko ti motijo preiskavo. Bodite pripravljeni odgovarjati na vprašanja o svoji zdravstveni anamnezi in trenutnih simptomih. Več informacij kot boste lahko posredovali, bolje vam bo dermatolog lahko pomagal.
Dermatološki pregled celotnega telesa je celovit pregled kože, ki ga opravi certificiran dermatolog. Pregled poteka tako, da med pregledom dermatolog oceni vašo kožo in ugotovi morebitne spremembe ali nepravilnosti. To lahko vključuje iskanje znakov kožnega raka, ekcema, luskavice in drugih bolezni. Dermatolog vas bo povprašal tudi o vaši zdravstveni zgodovini in vseh zdravilih, ki jih trenutno jemljete.
Ustrezen specialist, ki išče določene bolezni, ki lahko povzročijo težave s kožo, je dermatolog. Pregled krvi lahko na primer pokaže, ali gre za sladkorno bolezen ali slabokrvnost, ki lahko včasih povzročita težave s kožo. Krvni testi lahko pomagajo tudi pri odkrivanju avtoimunskih motenj, kot sta luskavica in lupus, ki prav tako lahko povzročata težave s kožo. V nekaterih primerih je lahko krvni test edini način za diagnosticiranje bolezni. Dermatolog (pregled v tem primeru tudi obsega krvni test) lahko tudi preveri, ali so prisotne alergije. Veliko ljudi je alergičnih na stvari, kot so cvetni prah, prah ali določena živila. Te alergije lahko včasih povzročijo kožne reakcije, kot sta koprivnica ali ekcem. S testiranjem na alergije lahko dermatologi svojim pacientom pomagajo, da se izognejo sprožilcem in ohranijo kožo zdravo.  
Pravi specialist, ki lahko vsekakor preveri, ali gre za kožnega raka, je dermatolog, Pregled je izjemno pomemben, saj je pravzaprav zgodnje odkrivanje kožnega raka eden glavnih načinov, kako dermatologi pomagajo svojim pacientom. Če imate kakršne koli pomisleke glede morebitnega kožnega raka, je pravi naslov dermatolog. Pregled pri njem čimprej opravite.