Dermatolog pregled

Na voljo so številni dermatološki diagnostični testi, ki zdravnikom pomagajo oceniti stanje pacientove kože. Ti testi se lahko uporabljajo za ugotavljanje bolezni, kot so luskavica, ekcem in kožni rak. Eden od pogostih testov se imenuje kožna biopsija. Ta vključuje odvzem majhnega vzorca kožnega tkiva in pošiljanje v laboratorij za analizo. Rezultati biopsije lahko zdravnikom pomagajo potrditi ali izključiti diagnozo. Drugi testi, ki se lahko uporabijo za diagnosticiranje kožnih bolezni, vključujejo krvne preiskave, rentgensko slikanje in slikanje z magnetno resonanco.
Če ste bili napoteni na pregled k dermatologu, je pomembno, da ste pripravljeni. Prepričajte se, da imate seznam vseh zdravil, ki jih trenutno jemljete. Prinesite popoln seznam vseh alergij, ki jih imate. Nosite ohlapna in udobna oblačila, ki bodo dermatologu omogočila lažji dostop do morebitnih problematičnih področij. Poskusite se izogniti uporabi ličil ali parfumov, saj lahko ti motijo preiskavo. Bodite pripravljeni odgovarjati na vprašanja o svoji zdravstveni anamnezi in trenutnih simptomih. Več informacij kot boste lahko posredovali, bolje vam bo dermatolog lahko pomagal.
Dermatološki pregled celotnega telesa je celovit pregled kože, ki ga opravi certificiran dermatolog. Pregled poteka tako, da med pregledom dermatolog oceni vašo kožo in ugotovi morebitne spremembe ali nepravilnosti. To lahko vključuje iskanje znakov kožnega raka, ekcema, luskavice in drugih bolezni. Dermatolog vas bo povprašal tudi o vaši zdravstveni zgodovini in vseh zdravilih, ki jih trenutno jemljete.
Ustrezen specialist, ki išče določene bolezni, ki lahko povzročijo težave s kožo, je dermatolog. Pregled krvi lahko na primer pokaže, ali gre za sladkorno bolezen ali slabokrvnost, ki lahko včasih povzročita težave s kožo. Krvni testi lahko pomagajo tudi pri odkrivanju avtoimunskih motenj, kot sta luskavica in lupus, ki prav tako lahko povzročata težave s kožo. V nekaterih primerih je lahko krvni test edini način za diagnosticiranje bolezni. Dermatolog (pregled v tem primeru tudi obsega krvni test) lahko tudi preveri, ali so prisotne alergije. Veliko ljudi je alergičnih na stvari, kot so cvetni prah, prah ali določena živila. Te alergije lahko včasih povzročijo kožne reakcije, kot sta koprivnica ali ekcem. S testiranjem na alergije lahko dermatologi svojim pacientom pomagajo, da se izognejo sprožilcem in ohranijo kožo zdravo.  
Pravi specialist, ki lahko vsekakor preveri, ali gre za kožnega raka, je dermatolog, Pregled je izjemno pomemben, saj je pravzaprav zgodnje odkrivanje kožnega raka eden glavnih načinov, kako dermatologi pomagajo svojim pacientom. Če imate kakršne koli pomisleke glede morebitnega kožnega raka, je pravi naslov dermatolog. Pregled pri njem čimprej opravite.